Menü Bezárás
Zeneakadémia a Liszt Ferenc téren

Franciaország Budapesten #3

Tervezted, hogy Párizsba látogatsz? Lenyűgöz Franciaország? Sorozatunk Neked szól a francia Budapestről. Helyszínekről, eseményekről a ‘déjà vu’ kedvéért vagy éppen az első rácsodálkozós ‘Ouah’ miatt. A harmadik részben a francia kulturális programokat és a századelő polgári hangulatát fürkészve mutatjuk meg Párizst Budapesten. A dresszkód továbbra is az elegáns, városnézős öltözék (dress code chic et décontracté) egy szép hátizsákkal a könyveknek (…alerte spoiler…) benne a Restart BUDAPEST CARD-oddal.

Francia Intézet a Fő utcában
Szerzői jog: Práczky István

Kezdd a napod A kis pékinas – Le Petit Boulangerkézműves pékségében egy croissant-nal és kávéval. De válassz akár csigát, galette-et, bagettet vagy kávéfánkot, a napod gyönyörűen fog indulni.

Látogass el a közeli  Médiathèque-be, a Budapesti Francia Intézet Médiatárába, ahol francia folyóiratokat lapozhatsz és könyveket, filmeket kölcsönözhetsz. Programajánlójukat is érdemes követned: kiállításokkal, filmvetítésekkel, kortárs tánccal hozzák el Párizst és a francia kultúrát Budapestre.

Ugyanitt találod meg a Latitudes Könyvesboltot is, amely Magyarországon elnyerte a „frankofón referencia könyvesbolt” minősítést. Ez egyszerre jelent garanciát a széles választékban, a személyzet hozzáértésében és a korrekt árakban. Érdekessége még, hogy nem függ egy kulturális intézménytől, könyvkiadótól, de bolthálózattól sem.

Havonta megrendezésre kerülő olvasó klubjaikban főként a kortárs francia irodalom kerül előtérbe.

Zeneakadémia a Liszt Ferenc téren
Szerzői jog: Práczky István

A művészeti szalonok a boldog békeidők polgári hangulatát hozzák el napjainkba. A Jókai Anna Szalon által szervezett programok is a mai művészeti élet jelentős képviselői közül mutatnak be néhányat irodalmi, zenei és egyéb művészeti ágakban.

A századelő hangulatában folytathatod a napot. A Zeneakadémia szecessziós épülete több mint száznegyven éve a zeneművészeti és zenetudományi képzés fellegvára Magyarországon. Mutasd fel Restart Budapest Card-odat és 50% kedvezményt kapsz. 

A szervezett épületlátogatások alkalmával megtekintheted az épületet, amelyet az 1907-es eredeti állapotnak megfelelően állítottak helyre, minden apró részletével együtt.

A Párisi udvar passzázsa
Szerzői jog: Práczky István

Ne hagyd ki a Párisi Passage Café & Brasserie-t sem. Ha több naposra tervezted a „párizsi” vakációt, tervezd be magadnak a szombat délelőtti Champagne reggelit a Párisi Udvar titkos átriumában, vagy éppen a Prosecco reggelit a város tetején, a Párisi udvar legfelső emeletén lévő rezidencia teraszán. Ha városnézésed alkalmával családot, barátokat is látogatsz, a Passage Privé-vel elegáns, meghitt éttermi élményben lehet részed az emeleten található Budapest Salonban.

Egy kávéra és desszertre viszont mindenképpen ülj le. Így valóban hatni tud rád a hely, amely 200 éves történetének minden változása lenyűgöző.

A Müpa épülete
Szerzői jog: Bftk

Októberben a Müpában lehetőséged lesz meghallgatni Pierre-Laurent Aimard és a Concerto Budapest előadását. A hangverseny második részében a francia impresszionizmust hozzák el a fővárosba és az alkalom különlegességét adja, hogy a világhírű előadótól ritkán hallhatóak Brahms zongoraversenyei.

Részt vehetsz a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon is, ahol a Budapest Ritmo Piknik köztéri koncertjein francia sanzonnal is várnak.

A szolgáltatások és rendezvények aktuális tartalmáért és időpontjáért kérjük, minden esetben keresd fel az adott szolgáltató honlapját és ellenőrizd azokat!