Menü Bezárás

Franciaország Budapesten #2

BUDAPEST À LA FRANÇAISE – MÁSODIK RÉSZ

Tervezted, hogy Párizsba látogatsz? Lenyűgöz Franciaország? Sorozatunk Neked szól a francia Budapestről. Helyszínekről, eseményekről a ‘déjà vu’ kedvéért vagy éppen az első rácsodálkozós ‘Ouah’ miatt. Sorozatunk második részében a szecesszió jegyeit is keresve újabb kávéházi hangulattal pótoljuk a külföldi kiruccanás élményét. Ehhez ajánljuk: elegáns, mégis városnézéshez kényelmes öltözék, filmtekercs az analóg fényképezőgépbe (ha megvan még), Restart BUDAPEST CARD-od és indulhat a nap.

Four Seasons Hotel Gresham Palace Szerzői jog: Práczky István

Franciaországi látogatásod alkalmával biztosan nem hagynál ki egy Art Nouveau-t (“új művészet”) bemutató sétát. Hazánkban szecesszióként emlegetjük és a fővárost járva számos épületen csodálhatjuk meg örökségét. Fontos hatása volt, hogy a festett üvegablakok magánházak díszeként is megjelentek.

Kollázs – Brasserie & Bar francia reggelijének a Four Seasons Hotel Gresham Palace világörökség részévé választott épülete e stílus jegyében ad otthont. A Gresham-palota 1906-ban épült az azonos nevű biztosító társaság székhelyének, Quittner Zsigmond tervei alapján.

Kollázs – Brasserie & Bar Szerzői jog: Práczky István

A Kollázs elődje a Gresham-Venezia kávéház biztosította az ihlethez szükséges környezetet egy befolyásos magyar művészek alkotta csoportnak, a Gresham-körnek a 20’-as évektől a világháborúig. E szellemiséget kívánják újjáéleszteni a kortárs művészet számára az évente négy alkalommal cserélődő kiállítás-sorozattal.

Budapesten a Walkó-ház homlokzata, a Párisi Nagyáruház, a Postatakarékpénztár, a Moulin Rouge (eredetileg Somossy Orfeum), az Iparművészeti Múzeum, a Dob utcai Elemi Iskola, a Magyar Állami Földtani Intézet és a Törley-mauzóleum mind ennek képviselői.

Ha művészi reggelid után az utcai homlokzatokat nézegetve szívesen visszarepülnél az időben, aMagyar Szecesszió Házában (Bedő-ház 1054 Budapest, Honvéd u. 3.) a “boldog békeidők” enteriőrjét is megtalálod hozzá.

Bedő-ház – a Magyar Szecesszió Háza
Szerzői jog: Práczky István

Franciaország és Magyarország egyaránt az első ötben van a világ legnagyobb termálvízkinccsel rendelkező országai között. A legjobb franciaországi helyeket sorolva Vichy, Évian-les-Bains, La Roche-Posay, Dax jut rögtön eszünkbe.

Budapesten a sort gyakran a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda nyitja. A szecesszió emlékeit itt is megtalálod a kádfürdős folyosók csempecsíkjainak mintázatában.

Széchényi fürdő egyik szecessziós mozaikja a kádfürdős folyosó kupolája alatt
Szerzői jog: Práczky István

La Perle Noire-ban elegáns, harmonikus környezetben ismerheted meg francia alapokra épülő konyhájukat. A vendéglő kertjében élvezheted az Andrássy úti villanegyed hangulatát.

Az opera is elhozza számodra a francia életérzést új, ’20-21-es évadával. A Francia Múzsa Szezonja több magyarországi bemutatót is ígér. Októberben a Poppea megkoronázása premierjét láthatod az Eiffel Műhelyházban.

Ha óvodással érkeznél, a (K)Eiffel, Jancsi! gyermekelőadássá varázsolja nektek az épületet bemutató sétát.

Eiffel Műhelyház a Kőbányai úton
Szerzői jog: Práczky István

A szolgáltatások és rendezvények aktuális tartalmáért és időpontjáért kérjük, minden esetben keresd fel az adott szolgáltató honlapját és ellenőrizd azokat!